Bakan Yıldırım Milli Tren Projesi ile demiryolları teknolojisini üreten ihtiyacı olan ülkelerede ihraç eden bir ülke durumuna geleceğiz.
Yüksek hızlı tren seti, yeni nesil dizel tren seti (DMU), yeni nesil elektrikli tren seti (EMU) ve yeni nesil yük vagonlarını kapsayan “MİLLİ TREN PROJESİ” nin lansmanı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM tarafından 17 Aralık 2013 Salı günü Ankara Gar’da gerçekleştirildi.
“Milli Trenler Ticari Anlamda 2018 Yılında Raylarda Olacak”
Bakan YILDIRIM, düzenlenen törende yaptığı konuşmada; TCDD’nin Türkiye tarihinde, kültüründe ve hatta bağımsızlığında derin izler bıraktığını, böyle bir kurumun gelişmeleri gözardı etmesinin, ıskalamasının söz konusu olamayacağını söyledi.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, 157 yıllık demiryolu tarihinde rayın, makasın dahi dışardan alınmak durumunda kalındığını, atılan adımlar sonucunda bugün Türkiye’nin kendi rayını, traversini makası, sinyalini ve Anadolu Tren Setini, rayotobüsünü üreten bir ülke konumuna geldiğini bildirdi.
“Milli Tren Projesi’nin 11 yıllık geçmişi var”
Türkiye’nin içinde bulunduğu bölgede 1 trilyon dolarlık bir pazar olduğunun altını çizen YILDIRIM, Türkiye’nin bu pazarda sadece tüketici olarak yer almaması için adım adım yerli demiryolu sanayini oluşturduklarını, ancak bunu TCDD’nin tek başına yapmasının mümkün olmadığını, mutlaka bir ekosistem oluşturulması gerektiğinin altını çizerek, “Öncelikle OSB’ler olmak üzere bir çok kesimi işin içine kattık. Bunun sonucunda da 400’ü aşkın paydaşlarımız var. Artık milli hızlı tren, yine milli elektrikli ve dizel setleri ve yerli sinyal sistemi konuşulmaya başlandı. Milli Tren Projesi bir anda ortaya çıkan bir proje olmadı. 11 yıllık bir geçmişe sahip. Bugün arkamızda sanayi birikimi, üniversite desteği, proje desteği, Ar-Ge desteği var. Bu konuda herkesle işbirliği yapmayı amaçlıyoruz. Tabiri caizse işin sırrına mazhar olmuş durumdayız. Yapar mıyız, yaparız. Etkin olarak bir yıldır bunun projeleri çiziliyor. Kendi yüksek hızlı trenimizi, kendi tren setlerimizi, kendi yüksek vagonumuzu üretmek için büyük heyecanla çalışan ekibimiz adını demiryolu tarihine altın harflerle yazdıracak” dedi.
Milli trenlerin iç ve dış dizaynının tamamen Türk estetiği dikkate alınarak hazırlanan özgün bir proje olduğuna işaret eden YILDIRIM; “Tamamını biz yapacağız demek akılcı olmaz. Önemli olan işin entegratörü olmak. Öncelikle yerli sanayimizle yapılacak her türlü aksam burada yapılacak. TCDD öncü olacak ve bu ekosistemi en iyi şekilde kullanacak. Gövde cer sistemleri, iç donanım, klima sistemi burada yapılabilir. Yapılamayanlar da dışarıdan alınır.” dedi.
Bakan YILDIRIM konuşmasına şöyle devam etti:
“Milli trenlerin yapımında TCDD’nin bağlı ortaklıkları görev alacak. Yüksek hızlı tren yapımını TÜLOMSAŞ, elektrikli ve dizel tren setlerini TÜVASAŞ, gelişmiş yük vagonlarını ise TÜDEMSAŞ yapacak. Projede İstanbul Teknik Üniversitesi, Aselsan ve 153 özel sektör şirketi çözüm ortağı. Ar-Ge konusunda TÜBİTAK da işin içinde. Bu bir milli proje. Tenkitler de gereklidir. Biz bu işi yapıyoruz, demek işin yarısını bitirmektir. 11 yıl önce demiryollarını kapatalım denirken, bugün milli trenimizi, sinyalimizi her türlü aracımızı yapar noktaya geldik.”
Demiryollarında işlerinin daha bitmediğini, hatların yenilenmesi, yeni hatlar yapılması, çift hatlar oluşturulması gibi yapılacak birçok proje olduğunu vurgulayan YILDIRIM, Milli Tren’in bunları taçlandıran bir proje olduğunu, bu talebin ise demiryolculardan geldiğini söyledi.
Konuşmasının sonunda demiryollarında artık yeni bir döneme girildiğini bildiren Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, “Artık Demiryollarında yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönem, Demiryolları teknolojisini de üreten üretmekle kalmayan, ihtiyacı olan ülkelere de destek olan bir dönem.” diye konuştu.
“Yol haritamızı paydaşlarımızla birlikte belirledik”
TCDD Genel Müdürü Süleyman KARAMAN ise konuşmasında Milli Tren Projesi süreci hakkında bilgiler aktardı.
Projenin ön hazırlığına 11 Ekim 2012’de başladıklarını, yol haritamızı, proje ortağımızı, paydaşların belirlendiğini, bugüne kadar gerek kamu kuruluşlarıyla bağlı ortaklıklarla, bilim kuruluşlarıyla üniversitelerle ve özel sektörle, ikili, üçlü, çoklu yüzden fazla toplantı gerçekleştirdiklerini anlatan KARAMAN, Bunların neticesinde, Milli Yüksek Hızlı Tren, Milli Elektrikli ve Dizel Tren Seti, Milli Yeni Nesil Yük vagonu, temalı dört ayrı çalışma gurubu oluşturduklarını söyledi.
Proje ortaklarıyla birlikte gerekli yol haritasını çıkardıklarının altını çizen KARAMAN, “TCDD ve İstanbul Teknik Üniversitesi ortaklığında; ana sorumlu olarak TCDD, Milli Yüksek Hızlı Tren Projesi Yürütücüsü olarak TÜLOMSAŞ, Milli Elektrikli ve Dizel Tren Seti Projesi Yürütücüsü olarak TÜVASAŞ, Milli Yük Vagonu Projesi Yürütücüsü olarak TÜDEMSAŞ, Paydaşlar olarak ise TÜBİTAK, ASELSAN, DATEM, Özel Sektör Kümelenmeleri olan Ankara’daki Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi ARUS, Eskişehir Raylı Sistemler Kümelenmesi RSK belirlendi. Bu belirlemeler neticesinde, Yüksek Hızlı Tren, Elektrikli Setler ve yük vagonu üretim ve test kontrol süreçleri olmak üzere 4 proje grubu ve gruplara bağlı çalışacak 33 proje koordinasyon gurubu oluşturduk.” dedi.
Genel Müdür Karaman, 323 kişiden oluşan bu proje ve koordinasyon grupları da kendi yol haritalarını ve çalışma takvimlerini belirlediklerine işaret ederek, “280’i bilim adamı, 1056’sı mühendis, 520’si teknik ve idari uzman personel olmak üzere toplam 1856 kişinin çalışacağı Milli Tren Projelerinin, paydaşlarla işbirliği alanlarının içeriklerini belirledik, iş paketleri oluşturduk, teknik dokuman hazırlıklarını tamamlayarak iş planlarını çıkardık.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Milli Hızlı ve Elektrikli Tren maketleri Bakan Yıldırım tarafından tanıtıldı.
Daha sonra, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali YILDIRIM, Milli Tren Projesi kapsamında TCDD desteğiyle Bağlı ortaklıklar tarafından üretilen Dizel Tren Seti, Dizel Elektrikli lokomotifler, Elektrikli lokomotifler ve yük vagonlarını tanıttı.